Kunnen klankschalen gestemd worden? En hoe gaat dat dan?

 

Nu het weer in opkomst is om met klankschalen te werken, duiken overal oude schalen op. Deze klankschalen zijn ooit met een bepaalde intentie gemaakt, bijvoorbeeld door monniken in Tibet. Daarna is er van alles mee gebeurd, waardoor de klank van de schaal vrijwel altijd is dichtgeslagen.Door mijn helderhorend- en heldervoelend vermogen klinken vele schalen in mijn oren afschuwelijk. Zelfs van een krantenartikel met de aankondiging van een klankschalenconcert kan ik misselijk worden omdat ik dan voel dat er iets mis is met de schalen. Ik heb een goed ontwikkeld muzikaal gehoor, doordat ik al heel lang als fagottiste in orkesten speel. Ik vind het heel erg dat schalen met wanklanken voor healingen worden gebruikt en zelfs op het lichaam van mensen worden gezet. Veel schalen zijn bijvoorbeeld gemaakt voor ceremonies in grote ruimten en voor een bepaald doel. Die kunnen dan, als ze verkeerd gebruikt worden, je energiesysteem in de war brengen. 

Door zelf schalen te gaan smeden ben ik er achter gekomen dat ik kan horen welke schaal wel oke is en helende eigenschappen heeft en welke niet. Voor healing wil ik alleen schalen gebruiken die mooi en helder van toon zijn en die je het gevoel geven dat je opbloeit of groeit. En ik schrijf dit niet om iemand op de kop te geven, veel mensen weten dit niet. Met mijn intuitieve gaven kan ik de klankschalen weer in orde maken en mooier en ruimer laten klinken. Ik kan de historie van de schaal waarnemen en zo te weten te komen wie de schaal heeft gemaakt, met welke intentie en wat de taak van de schaal was. Zo kan ik je uitleggen waarom deze schaal bij jou is gekomen. Daardoor kan de klank gezuiverd worden van haar verleden. Door de schaal te stemmen met zuivere schalen krijgt de oude schaal weer haar eigen trilling die past bij deze tijd. Daardoor wordt de schaal van wanklanken bevrijd en ontstaat een prachtige klank. Ook krijgt de schaal een nieuwe taak, die past bij het heden.   

Zeven schalen en één gong heb ik zelf gesmeed bij Ton Akkermans en Carolina Schomper. Ton heeft me ook geleerd om de schalen te tunen. Deze schalen gebruik ik in mijn healingen, zowel voor mensen als voor tuinen en landschappen. 

De wezens die ik bij het smeden van schalen waarneem, zijn de elementenwezens: de wezens van ijzer, koper, zelfs de goudwezens komen kijken en meewerken. Is de schaal klaar, dan betreed je de wereld van de klankwezens. Ga je voorbij de klank, dan ontmoet je de stilte en de leegte en daar is het zo ijl en zuiver....die wezens heb ik gezien en ervaren, ontroerend en prachtig, ....dit zijn de kristalbewustzijnswezens, crystalline beings.